Szállás Zalaszántó, szállásfoglalás, programok, látnivalók egy helyen.

útiterveim Belépés
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném

Magyarország » Zala megye » Zalaszántó  

Tátika-vár

  • Tátika-vár, Zalaszántó

  • Tátika-vár, Zalaszántó (2.kép)

Elérhetőségi adatok
Zalaszántó, Zalaszántó-Bazsi országútról (tábla jelzi).
  Szállásfoglalás a környéken »
Ismeri a szolgáltatást?
Írjon értékelést

Megközelítés: Zalaszántó-Bazsi országútról (tábla jelzi). Parkolás a hegy alján, onnan az ősbükkösön keresztül (korrekt turistajelzés van, nem lehet eltéveszteni). Az út jól járható, akár a bringát is fel lehet tolni a várromhoz.

A Tátika-vár Zalaszántó közelében, a Keszthelyi-fennsík egyik bazaltcsúcsán található középkori várrom. Feltehetően Magyarország egyik legkorábban épült magánvára. 1997 óta része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak.

A Balatont körülvevő dombok és hegyek ősidők óta természetes védelmet nyújtottak az itt élőknek. Ennek bizonyítékaival találkozhatunk, amennyiben a környék hegyein járunk. Több hegytetőn találkozhatunk a védelmet szolgáló építményekkel. Ilyen a Keszthelyi-hegység északi peremén található Tátika vára is. 1589-ben a törökök kifosztották és felgyújtották.

Nevét - források szerint - Tádenka, vagy Tadeuka nevű birtokosáról kaphatta, aki a Kaplony nembeli Jánostól vette meg Szántó falu birtokát, és már a tatárjárás ideje előtt megépíttette várát, mely azonban nem azonos a ma ismert rommal. Minden bizonnyal ez volt az egyik legkorábban épült magán vár.

Értékelések  Írjon értékelést

Nézz körül máshol is

 
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy biztosítsa a legjobb felhasználói élményt. Rendben